U trendu

Kombinacija različitih vrsta vakcina povećava imunitet

BERLIN – Kombinacija različitih vrsta vakcina protiv korona virusa značajno povećva efikasnost kada je reč o stvaranju imuniteta, saopštio je danas Univerzitet Sarske u Nemačkoj.

Nakon studije sprovedene na 250 osoba koje su kao prvu vakcinu primile vakcinu AstraZeneke, a kao drugu Bajontek-Fajzer, zabeležena je osetno veća efikasnost u stvaranju imuniteta nego kod osoba koje su primile obe doze vakcine AstraZeneke, navodi se u saopštenju Univerziteta Sarske u Sarbrikenu.

Različite vakcine donose vecHi broj antitela, a ovakva kombinacija, kako se navodi, postiže veću efikasnost i od dvostruke kombinacije vakcina Bajontek-Fajzer.

Kod vakcinisanja različitim vakcinama dolazi do stvaranja mnogo većeg broja antitela i tzv. T stanica, preneo je hrvatski portal Index.hr.

Autori studije, koji su, prema vlastitim navodima, bili iznenađeni nepobitnim rezultatom, preporučuju vakcinaciju različitim vrstama vakcina.

Bajontek-Fajzer spada u noviju generaciju takozvanih mRNA vakcina, dok AstraZeneka pripada tradicionalnoj grupi takozvanih vektorskih vakcina.

Kako naglašavaju naučnici sa Univerziteta u Sarskoj, aktualna studija bi trebalo da bude osnažena, kako bi se došlo do novih saznanja što se tiče efikasnosti i po polu ili starosnoj dobi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.