Korona ispraznila rafove apoteka i prodavnica i u Australiji

MELBURN – Na paniku zbog korona virusa nisu ostali imuni ni Australijanci, koji su po svedočenju Beograđanke Dubravka Vojnović Tomašević, koja živi dugi niz godina u Melburnu,u početku bili potpuno nezainteresovani za reakcije na virus u svetu, a sadau su, kaže, ispraznili apoteke i prodavnice u ovom gradu.

Kako priča za Tanjug poslednjih dana na rafovimanema toalet papira, vlažnih maramica, alkohola, sredstava za dezinfekciju ruku, pelena, konzervi, mleka u prahu, papirnih ubrusa…

Jutros sam otišla u prodavnicu da kupim neke sitnice za kuću, i zatekla prazne rafove,“ priča Dubravka i dodaje da je to podsetilo na vreme bombardovanja u Beogradu

„I tad u kući nismo imali nikakve zalihe, nismo naučilili da skladištim hranu. Evo, sad opet nemam rezerve kod kuće, ali me ne hvata panika. Znam da ćemo se mi snaći, izveštili smo se tokom godina. Moj suprug Boban i ćerka Luna veruju da će se sve uskoro smiriti. Mi smo takav narod, sve gledamo pozitivno“, priča.

Kaže da u svim mestima u Australiji vlada nestašica konzervi, testenina, dugotrajnog mleka, mleka u prahu, sapuna, pa je najveći lanac supermarketa „Coles“ juče je postavio je obaveštenje da je zbog nestašice toalet papira dozvoljenkupovina samo četiri pakovanja, a i drugi su počeli da primenju to pravilo.

„Ovde su paniku uglavnom izazvali Kinezi koji su psihozu iz svoje zemlje preneli ovamo. Kinezi u Australiji kupuju mleko u prahu, mleko bez laktoze i dugotrajno, pa ga šalju u Kinu. Jeftinije je i kvalitetnije, a i mnogi veruju da je tamo mleko zatrovano,“ kaže Dubravka.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Australije, čije su saopštenje preneli mediji, danas je u ovde potvrđeno 52 obolelih od koronavirusa, a dvoje je do sada umrlo, navodi Dubravka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.