Korona prizemljila austrijske Eurofajtere

BEČ – Glavni avioni austrijske vojske za čuvanje vazdušnog prostora su prizemljeni, jer je zbog zaraze korona virusom obustavljena letačka delatnost na vojnom aerodromu Celtveg.

Više pripadnika obe smene vatrogasne službe na aerodromu je obolelo od korona virusa, zbog čega je i ostatak njihovih kolega morao u karantin, a bez njih nije moguće poletanje i sletanje.

Svi Eurofajteri su zbog toga tokom čitavog vikenda ostali na zemlji, a njih su, u čuvanju neba, zamenili stari avioni Saab 105OE, koji će krajem godine biti poslati u „penziju“.

Saab-ovi su stacionirani na aerodromu Heršing u Lincu i stari su više od pet decenija, zbog čega će leteti samo još do 31. decembra.

Vojska navodi da za stare avione švedske proizvodnje postoji ogromno interesovanje, između ostalog i brojnih muzeja.

Od 1. januara vazdušni prostor Austrija nadziraće isključivo Eurofajteri, a u slučaju da oni zbog tehničkih ili drugih problema ne budu u mogućnosti da lete, nebo iznad zemlje ostaće nečuvano.

Da bi se izbegli problemi kao aktuelni na aerodromu Celtveg, austrijska vojska već duže ima planove da uspostavi i bazu u Lincu, ali za sada još nisu obavljene potrebne pripreme, za šta su potrebne investicije u vrednosti od više miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.