U trendu

„Krizni štab će protestovati bude li popuštanja mera“

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon rekao je da je medicinski deo Kriznog štaba spreman na protest, ukoliko bude daljeg popuštanja mera.

On je istakao da su potpuno protiv bilo kakvih popuštanja i organizovanja dočeka Nove godine, jer to bi, kako je rekao, jako moglo da pogorša situaciju, „koja je još takva da ne može drugačije da se zove nego vanredna“.

Kon je upozorio da, iako je došlo do spuštanja krive, situacija je još daleko od toga „da možemo da budemo zadovoljni“ i istakao da u takvim situacijama kada je virus još aktivan, događaji kao što su slavlja, nikako ne mogu da budu dopušteni.

„Medicinski deo kriznog štaba mora da bude potpuno jasan i glasan“, poručio je Kon za TV Nova S.

Upitan kakve mere treba da budu na snazi 31. decembra 1. i 2. januara, kao i za Božić, rekao je da organizovanog dočeka ni u kom slučaju ne bi trebalo da bude.

„Drago mi je što sve kolege zdušno stoje iza toga. Znamo kakvo je mišljenje i onih koji rade u kovid ambulantama i kovid bolnicama. Ekonomske faktore ne možemo uopšte da gledamo“, naveo je Kon.

Kon: Nema informacija o neuobičajenim reakcijama na vakcinu

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se dobro oseća posle primljene vakcine protiv korona virusa, kao i da je prvog dana posle nekoliko sati počeo da oseća bol u ramenu gde je primio vakcinu, ali da je sledećeg dana to već nestalo.

On je naveo da nema direktne informacije kako se osećaju oni koji su u Srbiji dobili vakcinu, ali da, koliko zna, nije bilo prijavljeno ništa što je neuobičajeno.

“Smatra se da već nedelju dana nakon druge doze postoji zaštita, ali i da dve nedelje nakon prve doze počinje stvaranje antitela kod najvećeg broja ljudi. Proizvođač garantuje da, ono što je 95 odsto ljudi doživelo koji su testirani pre puštanja u promet vakcine, a stvaranje antitela posle nedelju dana posle druge doze”, rekao je dr Kon za TV Nova S.

Upitan kada može da se očekuje masovna vakcinacija i koje će nam vakcine biti dostupne, Kon je rekao da što se Fajzerove vakcine tiče jasno je da će tokom januara svakih sedam dana stizati nova količina.

On je naveo da će samo u januaru stići oko 50.000 doza Fajzerove vakcine, a da će u prvom kvartalu 2021. biti dopremljeno ukupno 290.000 doza.

“Znamo za ovih 20 i nešto hiljada što je u prvom kontigentu, koji treba da stigne do 4. januara, računajući i ovih prvih 4.870 koje su stigle. Onda ide dalje sukcesivno. Samo u toku januara oko 50.000 doza, više od 100.000 treba da bude u februaru. U prvom kvartalu bilo je planirano 340.000 da bude, a koliko sam shvatio biće 290.000, jer Fajzer ne može da isporuči sve količine, zbog ogromne potražnje”, naveo je Kon.

Dodao je da paralelno sa tim očekuje se prisustvo i kineske Sinefarmove vakcine, a zatim i Sputnjik V.

“Očekuje se dalji rad Agencije za lekove i medicinska sredstva, u smislu ispitivanje dokumentacije i testiranja uzoraka koje su dobili“, naveo je on i dodao da se očekuje da sve vakcine ovde budu već u januaru.

Kon je naveo da svako može da bira vakcinu, ali da jedino što može da se desi je da će vakcine stizati sukcesivno, te da ne može da se očekuje da će svaki dom zdravlja u svakom trenutku imati sve tri vakcine.

“Ako neko bude želeo isključivo određenog proizvođača, možda će morati da sačeka. Ali to nije neko dugo vreme. Videćemo kakav će biti odziv. Interes je sada veliki. Vakcinacija je izlaz iz ove situacije”, izjavio je on.

Kon je naveo da postoji koordinacioni tim i Nacionalni komitet za imunizaciju koji su pripremili plan vakcinacije.

“Jasno je da će se koristiti svi kapaciteti koji postoje. Što se tiče ove vakcinacije sa Fajzerovom vakcinom jedina traži posebnu logistiku i ona je napravljena. Zahtevna je jer traži da se vakcina od momenta kad se izvadi sa temperature minus 80, mora upotrebiti u roku od pet dana, a od momenta kad se ta količina od pet doza, koja je u jednom pakovanju rastvori, mora da se upotrebi u roku šest sati”, rekao je dr Kon i dodao da se ostale vakcine čuvaju na uobičajenoj temperaturi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.