U trendu

Lam: Kineski predlog zakona neće ugroziti gradjanske slobode u Hongkongu

Predsednica Vlade Hongkonga Keri Lam rekla je danas da predlog zakona o nacionalnoj bezbednosti koji je predložila Kina neće ugroziti gradjanska prava u toj poluautonomnoj teritoriji.

Lam je rekla novinarima da „nema potrebe za brigom“ zbog predloga zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu koji je ranije podnet na sednici kineskog parlamenta.

„Hongkong je dokazao da podržavamo i čuvamo te vrednosti. Hongkongu je potreban ovaj zakon jer će od njega korist imati većina stanovnika“, rekla je Lam.

Dodala je da će aerodrom u tom gradu početi da radi 1. juna, ali da će strancima i dalje biti zabranjen ulazak kako bi se sprečio novi talas zaraze korona virusom.

Agencija AP ocenjuje da bi novi zakon, za koji se očekuje da će biti usvojen 28. maja, omogućio Kini veću kontrolu na toj teritoriji nakon prodemokratskih protesta prošle godine.

Lam je odbacila kritike stranih političara da Kina preko zakona želi da poveća uticaj u Hongkongu i dodala da zakon cilja „manjinu“.

Zakonom se zabranjuje „secesionistička i subverzivna aktivnost, strano mešanje i terorizam“.

Njime bi se obišao parlament Hongkonga i dozvolio vladi da osnuje agencije Kine čime bi se kineskim agentima omogućilo arbitrarno hapšenje ljudi za aktivnosti koje se smatraju da krše taj zakon.

Kritičari smatraju da je taj zakon protivan pravnom okviru „Jedna zemlja-dva sistema“ kojim su Hongkongu garantovane šire slobode od drugih oblasti Kine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar