Lekari od HR vlade traže hitno uvođenje strogih mera

ZAGREB – Šest udruženja i organizacija lekara od hrvatske vlade zahteva hitno donošenje strogih epidemioloških mera za sprečavanje širenja korona virusa, uz upozorenje da će za 30 dana biti kasno.

U otvorenom pismu lekarska udruženja su upozorila vladu Andreja Plenkovića da će bez uvođenja strogih mera, uz nastavak dosadašnjeg rasta, krajem novemra za 3.000 pacijenata obolelih od korone biti potrebna hospitalizacija.

A, Hrvatska, istakli su, nema dovoljno lekarskih timovima i timova medicinskih sestara, kao ni nužnu medicinsku opredmu za taj scenario.

„Mi nećemo moći više kvalitetno da lečimo ni pacijente obolele od COVID-19, ali ni teške pacijente sa drugim akutnim stanjima“, uozorili su i ukazali da bi to za posledicu imalo urušavanje dostupnosti primarne zdravstvene zaštite koja već sada ima značajan manjak porodičnih lekara.

Upozorili su i da je deo bolnica u unutrašnjosti Hrvatske već sada dostigao tačku pucanja.

Ukazali su da sistem testiranja i praćenja kontakata ne ispunjava više uspešno svoju ulogu u suzbijanju epidemije.

Ukoliko, kažu, stroge mere ne budu donete odmah, njihova je procena da bolnice već za 30 dana neće moći uspešno da leče ni inficirane koronom, ni one koji, na primer, dobiju moždani, srčani udar ili budu povređeni u saobraćajnoj nesreći.

„Bez strogih mera uvedenih sada, već krajem novembra bićemo prisiljeni da donosimo odluke ko će od pacijenata imati šansu za život, a ko neće. Jer respiratora i intenzivnih kreveta neće biti za sve“, upozorii su lekari šest udružzenja i organizacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.