Lekovi za visok pritisak i rizik od korone

Na osnovu zaključaka tri studije objavljene u stručnom časopisu „New England Journal of Medicine“, lekovi za povišeni krvni pritisak ne povećavaju rizik od COVID-19.

Zaključci istraživanja trebali bi da umire milione ljudi širom sveta koji redovno koriste lekove za regulisanje krvnog pritiska.

Predmet istraživanja bile su dve grupe lekova koje takođe koriste i dijabetičari, to su  lekovi čiji se naziv završava na „pril“.

O štetnosti tih lekova, vezano za COVID-19, rodila se sumnja nakon studija na životinjama koje su pokazale da postoji rizik da molekuli u telu povećaju količinu proteina ACE2 koji kod čoveka predstavlja ulazna vrata za novi koronavirus.

Naučnici su pokušali  da pronađu eventualnu korelaciju između uzimanja lekova za krvni pritisak i zaraze koronavirisom, ali na osnovu medicinskih kartona nekoliko hiljada pacijenata nisu uočili nikakvu povezanost,

„Nismo pronašli nikakvu razliku između onih koji koriste te lekove i ostalih ljudi“, rekao je Harmoni Rejnolds sa medicinskog fakulteta u Njujorku koji je sproveo istraživanje na 12.000 osoba.

(Hina/AFP)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.