U trendu

London: Buster doza protiv Kovid-19 nije potrebna svima

LONDON – Treća doza vakcine protiv Kovid-19 ili buster doza nije potrebna svima, rekla je danas profesorka sa Oksforda Sara Gilbert, vodeća naučnica vakcine AstraZeneka.

Sara Gilbert je za britanske novine Telegraf izjavila da se imunitet od druge doze vakcine dobro držao protiv delta varijante korona virusa i objasnila da je starijim osobama i onima sa slabijim imunitetom možda potrebna buster doza, a da je većini ljudi druga doza vakcina pružila trajnu zaštitu, piše AP.

„Imunološki ugroženi i stariji će dobiti buster dozu, ali mislim da ne moramo davati svima, imunitet dobro traje kod većine ljudi“, rekla je Gilbertova.

Zajednički komitet za vakcinaciju i imunizaciju, panel stručnjaka koji savetuje britansku vladu, narednih dana će dati preporuke o obimu bilo kog programa za vakcinacije.

Britanski medicinski regulator saopštio je u četvrtak da su Fajzer i AstraZeneka sigurne za upotrebu kao buster doze, a ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je da očekuje da će buster program početi kasnije ovog meseca.

Profesorka Gilbert takođe je rekla da bi svetski prioritet trebalo da bude isporuka više vakcina zemljama koje su dobile ograničene količine.

„Moramo isporučiti vakcine u zemlje u kojima je do sada vakcinisano malo ljudi. Moramo biti bolji u tom pogledu, prva doza ima najveći uticaj“, naglasila je Gilbertova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.