Makron medju velikim stranim firmama traži investitore za oporavak Francuske

Francuski predsednik Emanuel Makron medju međunarodnim kompanijama traži investicionu podršku francuskom planu oporavka od pandemije, usmerenom na spasavanje radnih mesta i započinjanje „zelenije“, konkurentnije privrede.

Makron je u petak na videokonferenciji razgovarao sa izvršnim direktorima osam velikih međunarodnih grupa, nastojeći da ih ubedi da je Francuska dobro mesto dok istražuju ekonomske strategije evropskih zemalja da bi odlučili gde da investiraju.

Rekao je da je cilj njegove ekonomske politike da „naša zemlja posle krize bude jača nego pre nje“.

Na onlajn sastanku bili su izvršni direktori američke grupe „Koka-Kola“, kineske grupe za obnovljive izvore energije „Envision“, indijske industrijske kompanije „Tata“, britansko-holandske kompanije za široku potrošnju „Unilever“ i drugi koji imaju potencijalne interese u Francuskoj.

„Odlučili smo se za vrlo snažan ekonomski odgovor na samom početku pandemije prošlog proleća“ da bi se sačuvala radna mesta i poslovanje, rekao je Makron i predstavio plan od 100 milijardi evra, nazvan „France Reboot“, koji se oslanja na 40 milijardi evra iz fonda EU za oporavak.

Taj novac će se trošiti na projekte „zelene energetike“, „digitalnu ekonomiju“ i drugo što bi učinilo da Francuska bude konkurentnija.

„Modernizacija i atraktivnost i dalje su srž naše ekonomske strategije. Odlučili smo da investiramo kako bismo se suprotstavili pandemiji i nastavićemo tako“, rekao je Makron.

Sličnih onlajn sastanaka biće narednih dana s drugim izvršnim direktorima i s francuskim ministrima.

Francuska vlada uvela je prošle nedelje delimično „zaključavanje“ da bi usporila širenje zaraze, pokušavajući da spreči da privreda stane.

Više od 39.000 ljudi zaraženih novim korona virusom, umrlo je u Francuskoj, što je treći najveći broj u Evropi, posle Velike Britanije i Italije.

U martu i aprilu, stroža blokada pogodila je ekonomiju, za koju Vlada očekuje da će se ove godine smanjiti za 11 odsto.

Francuska vlada se nada da će se rast 2022. godine vratiti na nivo iz 2019. i više puta je obećala da neće povećavati poreze.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.