Marinović: Kampanja 'od vrata do vrata' dozvoljena, problem količina podataka sa kojom raspolažu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je danas da je kampanja političkih stranaka „od vrata do vrata“ zakonski dozvoljena, ali da je problem količina podataka sa kojima aktivisti obilaze gradjane.

„Ako dodju bez papira i kažu:’Mi smo aktivisti iz te stranke, ako biste želeli da odgovorite na par pitanja’ – to je dozvoljeno“, rekao je Marinović za Radio-televiziju Vojvodine.

Ipak, naglasio je, nedozvoljeno je kada aktivisti dodju sa podacima poput matičnog broja i broja telefona.

„Vrlo je bitno šta piše. Da li piše ime i prezime i adresa, koje može da bude dostupno na ulazu u zgradu, ili nešto drugo“, kazao je on.

Ukoliko sumnjaju da aktivisti imaju njihove podatke, gradajani treba da im postave pitanja: otkud podaci, kako su sakupljeni, kako ih koriste… a onda i da se obrate stranci tih aktivista i eventualno zatraže brisanje podataka.

Ako stranke odbiju saradnju, gradjani dalje mogu da se obrate instituciji Poverenika koji pokreće nadzor nad političkom partijom za koju postoji sumnja.

Krajnji ishod može da bude podnošenje krivične prijave.

Govoreći o zahtevima za informacije od javnog značaja koje gradjani upućuju kako bi se informisali o stanju u zdravstvu zbog korona virusa, Marinović je naglasio da ti podaci moraju da budu dostupni.

„Kada su u pitanju podaci koji se odnose na pitanje zdravstva, zakon je još stroži i rok za potupanje po zahtevu više nije 15 dana već dva dana“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.