U trendu

Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa

UŽICE – Počela je 26. Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa koja se i ove godine održava pod izmenjenim uslovima rada zbog pandemije korona virusa.

Umesto u selu Zlakusa već drugu godinu organizuje se u holu galerije Reflektor u Užicu, gde se umetnici smenjuju i rade pod maskama i na distanci.

Na ovogodišnjoj koloniji učestvuje 11 umetnika iz Austrije, Slovenije I Srbije.

“Umetnici su oduševljeni otkrivanjem stare grnčarske tehniku I dopada im se novi koncept rada. Oni će proći kroz sve faze rada, tako da ćemo organizovati na kraju i pečenje radova na otvorenoj vatri u selu Zlakusi“, kaže autor projekta Keramika Zlakusa Sofija Bunardžić.

Bunardžić ističe da se posebnost ove kolonije ogleda kroz građenje finih spona između tradicionalnog lončarstva jedinstvenog po materijalu, metodu rada i pečenju keramike na otvorenom plamenu vatre i sa druge strane savremenih tendecija u umetničkoj keramici .

“Zahvaljujući koloniji sačuvali smo stari zanat od zaborava i oživeli ponovo lončarstvo u Zlakusi, a o značaju ove tehnike najbolji govori podatak da je zlakuško lončarstvo na Uneskovoj listi”, ističe Bunardžić.

Nekima od ovogodišnjih učesnika nije prvi put da su u koloniji i ističu da je rad u njoj neprocenjivo i jedinstveno iskustvo.

“Profesor sam na fakultetu i uvela sam studentima prezentacije o keramici Zlakuse. Ovo je zaista nešto unikatno i drago mi je što sam ponovo ovde i što vidim das u ovde i neki moji studenti. Zahvaljujući ovoj kolonija Zlakusa je poznata u svetu“, priča profesorka na fakultetu Primenjenih umetnosti Lara Tikveš.

Slovenka Maruša Mazik je prvi put u koloniji i kaže da je došla da nauči tradicionalnu srpsku izradu keramike, dok je Anja Živković iz Aranđelovca ovde jer kaže da voli stare zanate.

“Želja mi je da naučim ovu tehniku i da je prenosim mlađim generacijama. Za nas je rad ovde izazov, posebno što se radi onako kako se radilo vekovima na ovim prostorima”, ističe Živković.

Kroz koloniju je za 25 godina prošlo preko 370 umetnika iz 37 zemalja celog sveta i nastalo je preko hiljadu predmeta.

Kolonija traje od 8. do 18. avgusta i održava se u organizaciji Udruženja „Keramika Zlakusa” pod rukovodstvom Sofije Bunardžić, akademskog slikara-keramičara iz Užica i pod pokroviteljstvom grada Užica i Ministarstva kulture Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.