U trendu

Merk: Nas lek smanjuje za 50 odsto rizike koje izaziva kovid

DARMŠTAT – Nemačka farmaceutska kuća Merk saopštila je da je njen oralni lek protiv kovida, molnupiravir, za 50 odsto smanjio šansu za hospitalizaciju ili smrt kod pacijenata koji su u povećanom riziku od težeg oboljevanja, pokazala su preliminarna klinička istraživanja objavljena danas.

Merk i partnerska firma Ridžbek Bajoterapjutiks planiraju da traže u SAD odobrenje za hitnu upotrebu, a poslaće aplikacije i zdravstvenim regulatornim telima širom sveta, preneo je Rojters.

Zbog pozitivnih rezultata, faza tri kliničkog testa je zaustavljena na preporuku nezavisnog nadzornog tela.

„Ovo će da promeni priču o tome kako se boriti protiv kovida“, rekao je Robert Dejvis, izvršni direktor Merksa za Rojters.

Ukoliko dobije dozvolu, molnupiravir, koji je napravljen da preozna greške u genetskom godu virusa, postaće prvi antivirusni lek za kovid.

Preliminarne analize 775 pacijenata koji su učestvovali u Merkovoj studiji pokazuju da je 7,3 odsto ljudi koji su dobili molnupiravir hospitalizvano ili umrlo 29 dana nakon tretmana, u poređenju sa 14,1 odsto ispitanih kojima je dat placebo.

Kako dodaje AP, posle 30 dana od uzimanja leka, nije bilo preminulih u grupi koja je primila molnupiravir, dok je bilo osam preminulih u grupi koja je dobila placebo lek.

„Antivirusno lečenje koje se može sprovesti kod kuće je izuzetno važno, jer će zadržati ljude van bolnice“, rekla je izvršna direktorka Ridžbeka Vendi Holman.

Tokom ispitivanja, koje je sprovedeno širom sveta, molnupiravir je uziman na svakih 12 sati, pet dana.

U studiji su učestvovali pacijenti koji su imali blagi ili srednji oblik kovida i koji nisu imali simptome duže od pet dana.

Svi pacijenti su imali povećan rizik, bilo da je u pitanju gojaznost ili su spadali u stariju grupu ljudi.

Merk je naveo da je sekvenciranjem došao do zaključka da je molnupiravir efikasan protiv svih sojeva korona virusa, pa i dominantnog delta soja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.