U trendu

Ministarstvo odbrane: Vojska Srbije na ispraćaju patrijarha Irineja potvrda jedinstva s Crkvom

 Ministarstvo odbrane Srbije je danas saopštilo da „pripadnici Vojske Srbije zajedno sa svojim narodom ispraćaju Njegovu Svetost patrijarha srpskog Irineja“ koji je od posledica korona virusa umro u petak u vojnoj KOVID-bolnici „Karaburma“ u Beogradu.

Pripadnici Garde Vojske Srbije nosili su kovčeg s telom patrijarha i formirali počasne špalire ispred Saborne crkve i Hrama Svetog Save gde će Irinej biti sahranjen u nedelju.

„Na taj način simbolično se potvrđuje tradicionalno jedinstvo Vojske i Srpske pravoslavne crkve kao vekovnih i trajnih stubova države Srbije“, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarstvo odbrane je dalje prenelo tekstove telegrama saučešća predsednika Republike Aleksandra Vučića i potpredsednika Vlade i ministra odbrane Nebojše Stefanovića.

U saopštenju Ministarstva odbrane se dalje kaže: „Pored brojnih zasluga za državu Srbiju i Srpsku pravoslavu crkvu, patrijarh Irinej podržao je i bio veliki zagovornik inicijative o uvođenju verske službe u Vojsku Srbije 2011. godine“.

„Na svečanosti potpisivanja Sporazuma o uvođenju verske službe u Vojsku Srbije patrijarh Irinej ocenio je taj čin kao istorijski značajan i za Srpsku pravoslavnu crkvu i za Vojsku Srbije“, navodi se dalje.

Ministarstvo odbrane piše da je patrijarh tada ocenio da je „uvođenjem vojnih sveštenika omogućeno još veće prisustvo tradicionalne kulture i duhovnosti u našoj vojsci i da će vojni sveštenici uneti veći kvalitet u život i vojnu službu, kao i duh roduljublja i duhovnosti“.

Irinej je tada, navelo je Ministarstvo odbrane, „posebno istakao simboliku da je Sporazum potpisan na Vidovdan – nacionalni praznik srpskog naroda i crkve“.

Ministarstvo je navelo da je partijarh „u brojnim prilikama i rado bio s pripadnicima Vojske Srbije, naročito povodom značajnih praznika i osveštavanja bogoslužbenih prostora u komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.