U trendu

Mišel: Na samitu potvrdjen stav da Zapadni Balkan treba da nastavi s reformama

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da je na današnjem samitu EU i Zapadnog Balkana potvrdjen stav da partneri Unije iz tog regiona treba da nastave s reformama.

Na konferenciji za novinare posle samita, Mišel je rekao da su donete „neke vrlo važne odluke koje iskazuju solidarnost“, uključujući najavljeno obezbedjivanje pomoći regionu od 3,3 milijarde evra.

„Povodom evropske perspektive partnera sa Zapadnog Balkana, poslat je veoma važan signal i poruka da je čvrst stav da treba nastaviti s reformama u oblasti vladavine prava, demokratskih vrednosti i borbe protiv korupcije. Te teme su važne jer su i u korist gradjana i doprinose jačanju partenrtva Unije i regiona“, kazao je Mišel.

On je naveo da je na samitu usvojena Zagrebačka deklaracija, o delovanju na medjunarodnom nivou i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, čija zemlja trenutno predsedava Uniji, Mišel je podsetio na donošenje odluke o otvaranju pregovora o članstvu s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Ocenio je da je „važno da su se smanjile tenzije“ u regionu posle potpisivanja Prespanskog sporazuma Grčke i Severne Makedonije.

Današnja video konferencija održana je umesto samita predvidjenog za 6. i 7. maj u Zagrebu, otkazanog zbog pandemije korona virusa.

Evropska komisija trebalo je u Zagrebu da predstavi ekonomski i investicioni plan za dugoročan oporavak regiona i podsticanje privrednog rasta na putu ka EU, što je odloženo za jesen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.