U trendu

Mišustin: Ruska ekonomija se vratila na nivo pre pandemije

MOSKVA – Ruska ekonomija se oporavila od krize izazvane pandemijom korona virusa u junu, pri čemu je bruto domaći proizvod zemlje (BDP) dostigao nivo pre pandemije, izjavio je danas premijer Mihail Mišustin na plenarnoj sednici moskovskog finansijskog foruma.

„Prema preliminarnim procenama Rostata, rast BDP-a iznosio je 4,8 posto u prvoj polovini godine. Ta stopa je znatno viša od one koju s kojom smo oprezno kalkulisali pre godinu dana prilikom pripreme nacionalnog plana oporavka i premašuje nivoe pre pandemije“, rekao je Mišustin, prenosi agencija Tas s.

Budžetski prihodi su, dodao je, nedavno značajno porasli zbog mera koje su preduzele vlasti, pri čemu su na kraju avgusta „za otpilike jednu trećinu nadmašili nivo na kojem su bili na isti datum prošle godine“.

„Prema Rostatu, nivo nezaposlenosti je u julu iznosio 4,5 procenata, a investiciona potražnja je takođe postala ključni pokretač poboljšanja ekonomske situacije ove godine“, napomenuo je Mišustin.

Prema njegovim rečima, „fiksne investicije su porasle za više od 7,0 posto u prvoj polovini godine u poređenju sa istim periodom 2020“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.