MMF: Globalni ekonomski izgledi i dalje vrlo neizvesni

VAŠINGTON – Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva izjavila je danas da su globalni ekonomski izgledi i dalje vrlo neizvesni s obzirom na pandemiju koronavirusa i sve veći jaz između bogatih i siromašnih zemalja, koji zahteva od MMF-a da nađe dodatna sredstva za podršku.

Georgieva je, na virtuelnoj konferenciji za novinare, najavila novo odobrenje MMF-ove „valute“, odnosno specijalnih prava vučenja, koje će zemljama pružiti veći fiskalni prostor za rešavanje zdravstvene krize i za ubrzanje prelaska na digitalnu i zelenu ekonomiju, prenosi Rojters.

Sjedinjene Države, najveći pojedinačni akcionar MMF-a, blokirale su pod vlašću odlazećeg predsednika Donalda Trampa taj potez Fonda, tvrdeći da bi se time obezbedilo više sredstava bogatijim zemljama, budući da bi raspodela bila srazmerna njihovom vlasničkom udelu.

Švedska ministarka finansija Magdalena Anderson, nova predsednica Upravnog odbora MMF-a, rekla je na zajedničkoj konferenciji za medije s Georgievom, da je jasno da je potreba za likvidnošću i dalje visoka i da će se konsultovati sa zemljama članicama o opcijama za povećanje likvidnosti.

Georgieva je navela da je MMF brzo povećao koncesiono finansiranje tržišta u usponu i ekonomija u razvoju, koje je obuhvatilo i donacije od oko 20 milijardi dolara u postojećim specijalnim pravima vučenja (SDR). Taj vid finansiranja će, dodala je, i dalje igrati važnu ulogu, ali su potrebni dalji koraci.

Opciju nove dodele SDR-a, aktivnost slična kao da centralna banka štampa novac, članice MMF-a nikada nisu sklonile sa stola, rekla je ona, napominjući da su neke članice nastavile da razgovaraju o tome kao o mogućem potezu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.