U trendu

Na vol stritu živo i u doba korone

NJUJORK – Vol strit (Wall Street), finansijski i poslovni centar na Menhetnu u Njujorku, uprkos pandemiji korona virusa i dalje privlači veliki broj turista, pa je u ovom centru ekonomskog života SAD, u kojem su sedišta važnih finansijskih institucija, kompanija, brokerskih kuća, i dalje veoma živo.

U NJujorku je sada nešto bolja epidemiološka situacija, pa je na dnevnom nivou u proseku oko 1. 300 novozaraženih, hospitalizovanih 60 i desetak preminulih, a na nivou SAD oko 33.000 zaraženih i oko 300 preminulih.

Na otvorenom od pre četiri meseca više nije obavezno nošenje maski, a za ulazak unutra u restorane i kafiće traže se sve više i potvrde o vakcinaciji ili PCR test.

Kada je reč o turistima i Vol stritu njih najviše interesuje skulptura bika, koja se tumači kao simbol agresivnog finansijskog optimizma i ekonomskog prosperiteta.

Veruje se da trljanje nosa, rogova i bika, čija skulptura visoka 3,4 metra, duga 4,9 m, a teška 3.200 kilograma, donosi sreću, pa se turisti i dalje guraju okolo kako bi došli na red i uhvatili što bolji kadar za fotografiju ili snimak, dok se oni hrabriji penju na njega i hvataju za rogove.

Međutim, tokom jučerašnjeg dana, njujorška berza Vol strit je doživela svoj najgori trgovački dan u poslednjih nekoliko meseci, nakon spoznaje da se jedna kineska kompanija u sektoru nekretnina nalazi na ivici kolapsa, zbog čega su se investitori, analitičari i šira finansijska zajednica, sada „bacili“ na procenu situacije šta bi moglo uslediti.

Inače, tržište akcija u Sjedinjenim Državama zabeležilo je zapanjujući porast otkako je epidemija kovida-19 prvi put izbila početkom 2020. godine, dovodeći do porasta akcija.

Čak i uprkos pogoršanju situacije sa pandemijom, glavni indeks njujorške berze S&P 500 je ipak uspeo da dostigne rekordnu vrednost, čemu je potpomogao i priliv likvidnosti od strane američke Uprave federalnih rezervi (Fed).

A onda su juče berzanski indeksi uknjižili zapanjujući pad, pokrenuvši seriju pitanja o tome da li je ovo možda početak korekcije cena deonica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.