U trendu

Narodno pozorište: U godini pandemije sedam premijera

BEOGRAD – Narodno pozorište je u skladu sa mogućnostima i uprkos pandemiji uspelo da u prethodnoj godini ostvari velike rezultate, ocena je uprave tog teatra.

Tako je pod krovom ove umetničke kuće izvedeno sedam premijera, a u planu su još dve u pripremi, i dve su završene, ali se čeka njihova premijera kada situacija sa pandemijom to dozvoli.

Direkcija Drame je ostvarila tri zvanične premijere: “Kaligula” Albera Kamija, u režiji Snežane Trišić, monodrama “Noćni pisac” autorski projekat Jana Fabra, “Vasa Železnova i drugi” Maksima Gorkog, u režiji gosta iz Hrvatske Zlatka Svibena.

Drama “Orlando” prema romanu Virdžinije Vulf, u režiji Bojana Đorđeva, imala je izvođenje samo unutar direkcije pozorišta i čeka bolje dane za svečanu premijeru.

Takođe, nedavno su pred novu godinu počele probe čuvenog komada koji je bio davno hit u JDP-u u režiji Slobodana Unkovskog – “Pozorišne iluzije”.

Novu verziju teksta Pjera Korneja, režiraće Nikola Zavišić, a matičnom teatru se ovim delom vraća i Ivan Bosiljčić, do medavno angažovanog u Rusiji na filmovima i TV serijama.

Sektor Opere imao je premijeru komada “Manon Lesko” Đakoma Pučinija, u režiji Pjera Frančeska Maestrinija, dok je Balet izveo premijerudela “Mamac” na muziku Maje Ćurčić i Marka Đukića, u koreografiji Sanje Ninković.

“Sedam smrtnih grahova” takođe je balet na muziku Miroslava Bakoa, u koreografiji Igora Pastora i sam projekat je završen, a u pripremi je i baletska predstava “Mikelanđelo” u koreografiji Marija Radačovskog.

Otvaranje 142 sezone 31. avgusta 2020. godine ostaće zabeleženo po projektu “Pogled promatrača menja sve” u kome su sa balkona Narodnog pozorišta nastupili umetnici sva tri ansambla Drame, Opere i Baleta.

Tokom vanrednog stanja na YouTube kanalu Narodnog pozorišta je emitovano 114 predstva koje je pratilo više od 300.000 gledalaca.

Umetnici Narodnog pozorišta su učestvovali u projektu Ministarstva prosvete “Ide čas” u kome su za đake čitali lektiru.

Otvorena je ambijentalna scena “Dvorište” na kojoj je izvedeno više programa Drame i Opere, kao i premijerna scenska čitanja dramskih tekstova.

Opera je organizovala veliki broj ambijentalnih kolažnih koncerata “Opera u vašem kraju”, kada je redovno obilazila različite delove Beograda.

Održano je 16 gostovanja predstava NP-a u zemlji i inostranstvu.

Drugu godinu za redom projekat “Mladi pozorišni eksperti” okuplja 45 mladih koji učestvuju u radu Narodnog pozorišta, a u vreme pandemije je realizovano onlajn.

Od 2020. godine Narodno pozorište je postalo punopravni član Međunarodne pozorišne konvencije u okviru koje je održano nekoliko onlajn pozorišnih sesija posvećenih pozorištu i umetnosti u vreme Korona virusa, a učestvovali su predstavnici evropskih pozorišta, članovi ove mreže.

Za Dan Narodnog pozorišta pripremljen je onlajn prikaz “Narodno pozorište gala” koji je video veliki broj gledalaca, gde je predstavljen pregled rada tokom protekle godine.

Narodno pozorište za Novu godinu poklanja svojoj vernoj publici tri predstave koje će biti emitovane preko YouTube kanala NP: “Krcko Oraščić” balet P. I. Čajkovskog, u koreografiji Konstantina Kostjukova, na programu je 3. januara u 12 sati, dan kasnije u istom terminu biće prikazana opera “Pepeljuga” Đ. Rosinija, u režiji Jagoša Markovića i 5. januara “Gospođa ministarka” Branislava Nušića, takođe u režiji Jagoša Markovića.

Link za gledanje ove tri predstave biće postavljen na sajtu Narodnog pozorišta, na Fejsbuk i Instagram stranici teatra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.