U trendu

Naučnici izneli dokaze o zadržavanju korona virusa u vazduhu

Novi koronavirus poznat kao SARS-CoV-2 može da se širi vazduhom u zatvorenom prostoru, ukazuju novi nalazi studije.

SARS-CoV-2 pronađen je u vazduhu u skučenim prostorima ili prostorijama kojima nedostaje ventilacija, otkrili su istraživači u studiji koja potvrđuje postojeću tvrdnju da COVID-19 može da se širiti sitnim česticama u vazduhu, poznatim kao aerosoli.

Istraživači, predvođeni Ke Lanom sa Univerziteta Vuhan, postavili su takozvane aerosolne zamke u dve bolnice u Vuhanu u Kini i tako otkrili da komadići genetskog materijala virusa lebde u vazduhu bolničkih toaleta, zatvorenog prostora kroz koji prolazi veći broj ljudi i prostorijama u kojima medicinsko osoblje skida zaštitnu opremu.

Naučnici u studiji, objavljenoj u ponedeljak u časopisu „Nature Research“, nisu utvrđivali da li čestice koje mogu da se prenesu vazduhom mogu i da izazovu infekciju.

Pitanje koliko se lako novi virus može širiti vazduhom bilo je pitanje diskusije u mnogim zemljama.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je rizik ograničen na posebne okolnosti. Najčešće su u pitanju medicinska okruženja, gde se pacijenti oboleli od Covid -19 leče.

SZO je takođe ukazala na analizu više od 75.000 slučajeva u Kini u kojima nije zabeležen nikakav prenos putem vazduha.

Kako je u pitanju virus koji je inficirao blizu tri miliona ljudu širom sveta, naučnici pokušavaju da razumeju kako tačno dolazi do kontaminacije.

„Ljudi proizvode dve vrste kapljica kada dišu, kašlju ili pričaju. Većina njih pada na zemlju  pre nego što ispari, uzrokujući kontaminaciju uglavnom putem predmeta na kojima se naseljavaju. Manje, one koje čine aerosoli, mogu ostati u vazduhu i do dva sata“, rekli su načnici koji su učestvovali u ovoj studiji.

(Bloomberg)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.