Naučnici: VB bi mogla imati više umrlih u 2021. nego ove godin

LONDON – Engleska bi u prvoj polovini 2021. godine mogla da ima više smrtnih slučajeva nego u 2020. godini, ukoliko ne ubrza program za vakcinaciju i ukoliko ne uvede još oštrije mere protiv korona virusa, navodi se u analizi Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu.

Naučnici su napravili studiju, koristeći dosadašnje podatke i matematički model, da predvide kakav tok bi mogla da ima pandemija nakon otkrića vrlo zaraznog soja kovida 19.

Oni su sageldavali šta bi se desilo pod raznim restriktivnim merama i zaključili ukoliko bi se cela Engleska stavila pod restriktivni nivo četiri u periodu između 26. decembra i 31. januara, R broj ne bi mogao da padne ispod jedan, prenosi Gardijan.

R broj označava prosečan broj ljudi koji može da zarazi jedna osoba, a kada je taj broj preko jedan, onda je prisutan eksponencijalni rast.

Jedini scenario koji bi smanjio udar na zdravstveni sistem je da se uvede nivo četiri od 26. decembra, da se zatvore škole do kraja januara i da se nedeljno vakciniše dva miliona ljudi.

Studija, koja još treba da se pregleda i objavi u akademskom listu, je prezentovana pojedinim zdravstvenim organizacijama.

Naučnici takođe kažu da je novi soj, koji se pojavio u Londonu, istoku i jugoistoku Engleske, za 56 odsto zarazniji od prethodnih, ali ne postoje pokazatelji da je smrtonosniji.

Ukoliko se aktuelni trendovi nastave, naučnici su došli do zaključka da će 90 odsto pacijenata imati novi soj kovida 19 do polovine januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.