U trendu

Nemačka se rebalansom budžeta zadužuje za još 60 mlrd €

BERLIN – Nemački parlament odobrio je danas rebalans budžeta koji će se finansirati dodatnim zaduživanjem od 60 milijardi evra, radi povećanja pomoći preduzećima i zdravstvu tokom pandemije, što će na godišnjem nivou podići dug na rekordan iznos.

Vlada kancelarke Angele Merkel, koju čine pripadnici njene konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i koalicioni partneri iz Socijaldemokratske partije (SPD), imali su dvotrećinsku većinu u parlamentu, koja je neophodna za privremenu suspenziju ustavom utvrđenih ograničenja zaduživanja, izveštava Rojters.

S rebalansom bdžeta, neto zaduživanje zemlje u ovoj godini će iznositi nešto više od 240 milijardi evra.

Ministar finansija Olaf Šolc je u obraćanju parlamentu branio predlog vlade ponavljajući obećanje o ublažavaju ekonomskih posledica tokom trećeg talasa korona virusa izdašnom fiskalnom podrškom.

„Tako ćemo nastaviti do kraja. Jer, nakon pandemije želimo oporavak u punoj brzini“, rekao je on.

Otprilike 25,5 milijardi evra od novog duga otići će na produženje finansijski linija za likvidnost preduzeća koja su pogođena lokdaunom, a gotovo 15 milijardi evra će biti dato bolnicama i za vakcinacije.

Ukupan budžet za ovu godinu porašće na oko 548 milijardi evra, a više od 40 posto će biti finansirano zaduživanjem, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.