Novi korona bilans u Srbiji

U Srbiji je, do poslednjeg preseka, potvrđeno da ima još 1.863 novozaražene osobe, a preminulo je 14 obolelih.

U poslednja 24 sata testirano je 12.047 osoba.

Na respiratorima je 138 osoba.

Od početka pandemije od kovida 19 u Srbiji je obolelo 400.837 osoba, a umrlo je 4.071 oboleli.

Do 15 časova u Srbiji je na koronavirus testirano ukupno 2.652.095 osoba.

Sve informacije o epidemiji koronavirusa u Srbiji pratite u našem LIVE blogu.

Đerlek: Rano za popuštanje

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da se epidemiološka situacija popravlja, ali da je rano za popuštanje mera, jer je i dalje potreban oprez, te dodao da će biti dovoljno vakcina za sve koji treba da se revakcinišu i za one koji treba da prime prvu dozu cepiva.

On je rekao i da će u ponedeljak stići nove količine Fajzerovih vakcina i to 8.700 doza, kao i da 15. februra stiže 40.600, a 22. februara 46.000 doza.

„Neće to biti uvek po 40.000 doza, ali “Fajzer ne preskoči nijedan ponedeljak da ne isporuči određene količine. Bitan nam je kontinuitet“, rekao je Đerlek.

On je naveo i da se epidemiološka situacija popravlja, ali da je i dalje potreban oprez, jer je broj pacijenata na bolničkom lečenju veliki.

„Nismo za popuštanje mera. Još nije epidemiološka situacija tako stabilna da bi mogli da govorimo o popuštanju, jer bi mogli da pokvarimo ono što smo uradili do sada. Počela je odlično i imunizacija“, naveo je on.

Đerlek je rekao i da veruje da Institut „Torlak“ može da počne sa proizvodnjom ruske vakcine „Sputnjik V“ i da će ponovo postati evropski centar za vakcine.

Već 11. februara u „Torlak“ stiže ruska delegacija koje će sagledati stanje na Institutu.

„Naši lekari su najstručniji. Ono što nam fali su stvari u tehničko-tehnološkom domenu i tu očekujem pomoć iz Rusije“, rekao je Đerlek.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.