U trendu

Novo žarište u Srbiji: Zbog broja zaraženih neće ublažavati mere

U poslednja tri dana u Vlasotincu se pogoršala epidemiološka situacija, s obzirom da se broj novozaraženih udvostručio, kaže za Tanjug zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije opštine Vlasotince Boško Stančić i dodaje da to mesto postaje novo žarište.

Zbog takve situacije, Štab je uputio zahtev republičkom Kriznom štabu da se formira poseban štab za opštinu Vlasotince i da se odloži primena relaksiranih mera koje su počele danas bar za 10 dana na području te opštine.

Vlasotince je poštovalo uredbu Vlade Srbije, te su frizerski i kozmetički saloni, teretane i zatvorene pijace počele danas sa radom, ali će u zavisnosti od odgovora vlade možda tu odluku promeniti.

„Vlasotnice postaje jedno od žarišta virusa korona u Srbiji, s obzirom na to da ima nepunih 30.000 stanovnika, a 72 zaražena. U poslednja tri dana od 36 zaraženih cifra se popela na 72, što znači da se udvostručio“, rekao je Stančić.

Očekuju da će se taj broj u narednim danima još više povećati, s obzirom da će se testirati više od 70 ljudi.

„Mi očekujemo da ćemo u toku dana dobiti odgovor na naš dopis i da će odgovor biti pozitivan, i da ćemo uz pomoć Kriznog štaba Vlade Srbije uspeti da suzbijemo napredovanje virusa, a kasnije i da ga eliminišemo iz naše opštine“, kaže Staničić.

Prema njegovim rečima, opština je preduzela sve mere u sprečavanju širenja virusa i vršila dezinfekciju javnih površina i svih javnih ustanova, Doma zdravlja, kao i da im je u tome pomagao i ruski tim.

Osim toga, dodaje, opština je opremila sve doktore i medicinske sestre u Domu zdravlja zaštitnim maskama i rukavicama, otvorili kovid ambulantu i kupili uniforme za rad u toj ambulanti.

Svi novozaraženi, kaže Staničić, su hospitalizovani i trenutno nijedan pacijent iz te opštine nije životno ugrožen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.