U trendu

Od Kovid-19 je umrlo više ljudi nego što je prijavljeno

JERUSALIM – Studija izraelskih istraživača sugeriše da bi broj smrtnih slučajeva od kovida-19 širom sveta moga da bude veći za milion od prijavljenog.

U svetu je prijavljeno oko 4,22 miliona smrtnih slučajeva povezanih sa koronom, ali stručnjaci sa Hebrejskog univerziteta smatraju da su netačni podaci ili namerno umanjivanje virusa u nekim zemljama doveli do znacajnog podcenjivanja mortaliteta, prenosi „Tajms ov Izrael“.

Ekonomista Ariel Karlinski i statističar Dmitrij Kobak proučavali su skoro polovinu zemalja na svetu, posmatrajući statistiku smrtnih slučajeva tokom pandemije u odnosu na period bez korone, prethodnih godina.

Njihovi podaci zasnovani na proračunima ukazuju na manjak prijavljenih brojeva umrlih od korona virusa od ukuprnog broja umrlih. Oni tvrde da se veliki nedostatak neprijavljenih brojeva sastoji od umrlih koji su vezani za koronu, ali su kategorisani drugačije.

„Osim što ističe nedovoljno prijavljivanja, naša studija naglašava da je koronavirus uzrokovao mnogo više smrtnih slučajeva nego što smo očekivali“, rekao je Karlinski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.