Oslo: Bez dokaza za veći rizik od smrtnosti od Fajzerove vakc

OSLO – Ne postoji veza između primanja vakcine Fajzer-BioNTeka i povećanog rizika od smrtnosti kod 23 preminula pacijenta koji su dobili vakcinu u Norveškoj, izjavili su danas norveški zdravstveni zvaničnici.

Smrti su se dogodile u roku od šest dana od vakcinacije, a Norveška agencija za lekove i Nacionalni institut za javno zdravlje trenutno istražuju smrtne slučajeve, preneo je CNN.

Trenutno ne postoji statistička analiza koja ukazuje na to da je vakcinacija protiv korona virusa dovela do povećanog rizika od smrti kod vakcinisanih osoba, istakla je Sara Viksmoen Vatle, glavni lekar u Norveškom institutu za javno zdravlje u saopštenju.

Činjenica da se incident poklapa sa vakcinacijom ne znaci nužno da je upravo vakcina uzrok incidenta, istakla je Vatleova.

Iako se ne mže isključiti da su uobičajeni neželjeni efekti poput glavobolje, bolova u mišićima, groznice, bolova u zglobovima i temperature možda doprineli ozbiljnijem toku događaja kod nekih pacijenata, ali smrtne slučajeve treba gledati u kontekstu, navela je ona.

Da bismo mogli da protumačimo ove informacije, važno je sagledati ovo kao celinu, naglasila je Valteova i dodala da su korisnici domova za stare rizična grupa koja može ozbiljno da se razboli ili premine od kovid-19, pa su stoga bili prioritetna grupa za vakcinaciju.

Veliki deo onih koji žive u domovima za stare su ozbiljno bolesni ili su u završnoj fazi života, navela je ona i istakla da je očekivani životni vek u domovima za stare relativno kratak i da u norveškim domovima za stare u proseku premine više od 300 ljudi nedeljno.

Fajzer je u saopštenju poslatom CNN-u u subotu istakao da je svestan prijavljenih smrtnih slučajeva i da je u mislima sa porodicama preminulih i dodao da saraduje sa norveškim vlastima na prikupljanju svih relevantnih informacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.