Oštar pad indeksa Zagrebačke berze, masovna rasprodaja akcija

ZAGREB – Snažna rasprodaja deonica zahvatila je hrvatsko tržište kapitala na današnjem otvaranju trgovanja.

Indeks Zagrebačke berze, Crobex, već je pre 10 časova gubio više od 3,7 odsto vrednosti i spustio se na 1.946 bodova, a tako snažan pad poslednji put je zabeležen u vreme kada je kriza u tadašnjem Agrokoru bila na vrhuncu, odnosno 27. aprila 2017. kada je potonuo za 2,7 peocenata, izveštava Poslovni.hr.

Crobex10 je pao za 3,3 posto, na 1.161 poen.

Iako najveći pad od 15 posto beleži „Optima telekom“, rasprodaju ipak predvode turističke akcije. Tako je „Vamalar Rivijera“ u gubitku 5,9 odsto, „Arena Hospitaliti Grupa“ za 6,7 posto, a „Maistra“ u padu od gotovo 4,0 procenta.

Rasprodaja je već generisala više od 13 miliona kuna prometa (1,74 miliona evra).

Broker investicionog društva „Credos“, Roman Rinkovec smatra da uopšte nema dileme da je rasprodaja motivisana širenjem epidemije koronavirusa, posebno od kada se na udaru našla i Italija.

“Čim je počelo trgovanje sve su deonice zaronile u minus, jedino su ‘Čakovečki mlinovi’ i ‘Končar-Distributivni i specijalni transformatori’ beležili rast cene. U ovom trenutku u zelenom su samo ‘Čakovečki mlinovi’”, kaže Rinkovec.

“Panična rasprodaja zahvatila je i likvidna i nelikvidna izdanja”, dodaje on.

Dok je negativna reakcija, što se tiče seonica turističkih i prevozničkih kompanija donekle i očekivana, Rinkovec ističe da baš i ne vidi razlog što su investitori počeli da se rešavaju i svih ostalih izdanja, prenosi Poslovni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.