U trendu

Oštar pad narudžbina za nemačkom robom u oktobru

BERLIN – Nemačke fabrike su zabeležile oštar pad narudžbina u oktobru zbog znatno manje potražnje iz zemalja izvan evrozone, pokazuju današnji zvanični statistički podaci.

Ministarstvo privrede je saopštilo da su porudžbine pale za 6,9 odsto u odnosu na septembar, što je drugi najveći pad u poslednja tri meseca. U avgustu su narudžbine pale za 8,8 procenata, dok su u septembru registrovale porast za 1,8 odsto, prenosi agencija AP.

Fabričke narudžbine su važan pokazatelj snage nemačke ekonomije. Najnoviji podaci dolaze u vreme slabljenja poslovnog poverenja domaćih privrednika zbog kontinuiranih problema s uskim grlima u lancu snabdevanja i ponovnog rasplamsavanja zaraze korona virusa.

Potražnja za investicionim dobrima, kao što su fabričke mšine, pala je u oktobru za 10,7 odsto, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Ukupni podaci pokazuju da su se porudžbine iz zemalja izvan 19-članog monetarnog bloka stropoštale za 18,1 procenat, dok je potražnja nemačkih partnera iz evrozone opala za 3,2 odsto. Domaća tražnja je, s druge strane, porasla u oktobru za 3,4 posto.

Ministarstvo privrede je navelo da su ukupne porudžbine bile za 1,0 procenat manje nego u istom mesecu 2020, dodajući da je ovaj indeks trenutno volatilan i da najnovija dešavanja „ne treba preuveličano tumačiti“. U saopštenju je precizirano da, ako se izuzmu masovne porudžbine, onda pad narudzi iznosi samo 1,8 odsto na mesečnom nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar