U trendu

Ostavka clanova Vatikanske straze, ne zele da se vakcinisu

CIRIH – Tri člana Švajcarske garde, elitnog korpusa koji štiti papu, odlučcila su da podnesu ostavku umesto da se vakcinišu protiv kovida-19, izvestio je švajcarski list „Tribun“ u Ženevi.

Nakon što je Vatikan primenio nove mere za kovid-19, trojica pripadnika straže napustila su službu na „dobrovoljnoj osnovi“, rekao je portparol korpusa, a prenosi taj list.

Još tri druga regruta, koja su do sada bila nevakcinisana, odlučila su da se vakcinišu, ali su privremeno suspendovani dok nisu potpuno vakcinisani, rekao je portparol Švajcarske garde.

Zdravstvena potvrda koja dokazuje imunitet na kovid-19 potrebna je za ulazak u Vatikan od 1. oktobra.

Takozvana „zelena propusnica“ – prvobitno zamišljena da olakša putovanja među državama Evropske unije – pokazuje da je neko vakcinisan, negativan na testu ili se nedavno oporavio od koronavirusa.

Međutim, Švajcarska garda, koja svakodnevno radi u blizini pape, morala je da pokaže dokaz o potpunoj vakcinaciji, za razliku od negativnog testa.

Gotovo svi stražari su samci koji žive u barakama upravo unutar kapija Vatikana. Zapovednici i oženjeni članovi žive u odvojenim stanovima. Svi članovi imaju švajcarsko državljanstvo.

U oktobru prošle godine je četvoro članova straže bilo pozitivno na kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.