Otkazano oko 70 odsto aranžmana, pretežno kineskih gostiju

BEOGRAD – Oko 70 odsto aranžmana za boravak stranih gostiju u Srbiji već je otkazano, a pretežno su se na to da putovanje odlože odlučili kineski turisti koji su u najvećem broju do sada posećivali Srbiju, kažu turistički poslenici.

Ističu da se otkazivanja mogu očekivati i u narednom periodu, ali se nadaju da takva situacija neće dugo potrajati.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije – YUTA Aleksandar Seničić kaže da je otkazano oko 60 do 70 odsto planiranih aranžmana i da će se videti da li će i za naredne mesece oni biti otkazivani u tolikom broju.

Kako kaže, aranžmane otkazuju turisti sa tržista u kojima je najmasovnije oboljevanje od koronavirusa.

„To su pre svega, gosti iz Kine, Južne Koreje, Japana“, kaže Seničih i dodaje da evropski turisti još uvek nisu počeli da otkazuju aranžmane, ali će se videti da li će do toga doći u narednom periodu.

Objašnjava da se ne otkazuju aranžmani samo za Srbiju, već da je slična situacija i na ostalim tržistima.

„Ova situacija sa koronavirusom će imati velike posledice po turistički sektor i zacrtane planove za ovu godinu“, kaže Seničić.

U Turističkoj organizaciji Beograda navode da je prošle godine udeo kineskih turista u ukupnom broju gostiju činio 10 odsto i da ih je bilo 150.000, što je najveći broj do sada.

U januaru je zabeležen najveći rast dolazaka kineskih turista, i to od 140 odsto, kao i rast noćenja od 73 odsto u odnosu na isti mesec 2019. godine.

Popović je kazao da stanje nije alarmantno, ali da se može očekivati tako nešto pre svega kada su gosti iz Kine u pitanju.

Ipak, nada se da ovakva situacija neće potrajati dugo.

„Srećom, turistički radnici su solidarni i postoji mogućnost pomeranja datuma i zakazivanja u drugom terminu“, kaže Popović.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je nedavno da su za februar, mart i prvu polovinu aprila otkazani turistički aranžmani kineskih turista u Srbiji.

On je kazao da ako bi se kriza zbog korona virusa završila čak i u narednih meseca dana, bila bi nadoknađena šteta u turizmu prouzrokovana otkazivanjem tih aranžmana.

U januaru ove godine zabeležen je rast od 28 odsto stranih turista, a 20 odsto domaćih.

„Sve je ukazivalo na neverovatno dobru turističku godinu, međutim, moramo da se prilagođavamo nepridviđenim situacijama“, kazao je Ljajić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.