U trendu

Otvoreno 13. izdanje filmskog festivala “Merlinka”

BEOGRAD – Svečanim otvaranjem u Domu omladine Beograda (DOB) počeo je sinoć 13. Međunarodni festival “queer” filma “Merlinka” i trajaće do 12. decembra.

Osnivač i direktor festivala Predrag Azdejković, povodom otvaranja i činjenice da je u pitanju 13. izdanje manifestacije, izjavio da svi kažu da je baksuzan broj 13, ali da oni pokušavaju “da razbiju taj baksuzluk veselim, divnim, kvalitetnim filmovima, odličnom atmosferom, izložbama, muzičkim performansima”.

On je primetio da vlada euforija među ljudima, jer nisu imali priliku da se druže u pandemijsko vreme, tako da je ovo prilika i da se međusobno upoznaju i uživaju u filmovima.

Kapacitet sale je sveden na polovinu publike, upravo zbog korona virusa, a osnivač “Merlinke” se nada da će sledeći festival raditi “u normalnim okolnostima”.

Program prve festivalske večeri započeo je u holu DOB-a otvaranjem izložbe “Belgrade drag” autora Aleksandra Crnogorca, koji je serijom portreta prikazao protagoniste beogradske “drag” scene, kao posvetu njenom rađanju i razvitku, kreativnosti, upornosti i hrabrosti.

Autor izložbe, na prikazanim portretima radio je tri godine i otkrio kako je istraživao temu da bi ih naslikao.

“Oni organizuju žurke jednom mesečno i ja sam išao na skoro sve te žurke. Bilo je dosta lako stupiti u komunikaciju, jer su svi željni da neko zabeleži njihov trud – iza svakog kostima i šminke je puno para i vremena”, objasnio je Crnogorac.

On je naveo da je prava „drag“ scena počela da se razvija u drugoj deceniji 21. veka.

„To su mladi, ambiciozni i kreativni ljudi, koji su putem štapa i kanapa stvorili scenu. Kada smo počinjali bilo ih je najviše 10, a sada ih je preko 50 i žurke im privlače oko 700 gostiju, što je izvanredno”, istakao je autor.

U Velikoj sali DOB-a nastupio je tandem “Fantomke” sa beogradske muzičke scene, koji čine Časna sestra i Lady K.

Jedinstvenim nastupom njih dve ruše sve tabue, a ovogodišnji Merlinka festival otvorile su u glamuroznom stilu.

Katarina Ranković (Lady K.) je o nastupu na Merlinka festivalu rekla: „Koncert je specijalno osmišljen i izrežiran za otvaranje festivala. Đ Časna sestra je i za harmonikom i za Đ pultom, a ja kao Lady K. vokalno interpretiram dve sevdalinke”.

Festival je svečano otvorio američki reditelj Tod Stivens, specijalni gost, čija je retrospektiva filmova održana dan ranije u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Tod Stivens je povodom otvaranja “Merlinke” rekao da je oduševljen festivalom i uzbuđen što je prisutan ovde.

“Mislim da je ovo način za nas, kvir ljude, da vidimo odraze naših života na velikom platnu. Na nekim mestima poput SAD, ovakvih stvari srećom ima sve više i na televiziji, ali znam da u vašoj zemlji još traje borba za gej prava. Ovakvi događaji menjaju svet, a gej festivali poput ovog imaju veliki uticaj na zajednicu”, primetio je Stivens.

Projekcijom ostvarenja Toda Stivensa “Labudova pesma” sa Udom Kirom, Lindom Evans i Dženifer Kulidž u glavnim ulogama, započeo je filmski program festivala.

Ovaj film nagrađivan je na festivalima u Monte Karlu, Njujorku, Torinu.

U nedelju, 12. decembra premijerno će biti prikazan domaći film “Strah od leptira” u produkciji Merlinka festivala, koji je nastao po motivima istoimene pozorišne predstave, u režiji Isidore Goncić, gde igraju isti glumci iz scenskog dela – Dušan Kaličanin i Zoran Pajić.

“Strah od leptira” prema romanu “Poljubac žene pauka” Manuela Puiga prati zatvorske dane dva čoveka – transvestita i političkog zatvorenika.

Tokom četiri dana manifestacije na repertoaru je 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova. Merlinka festival u Novom Sadu održava se od 10. do 13. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar