U trendu

Otvoreno duplo izdanje Martovskog festivala

BEOGRAD – Duplo izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma otvoreno je večeras u Domu omladine Beograda.

Dvostruko izdanje popularnog Martovakog festivala posvećeno je proslavljenom kompozitoru Zoranu Simjanoviću, koji je preminuo u Beogradu od posledica korona virusa.

Simjanović je posthumni laureat nagrade za životno delo 67/68. Martovskog festivala i to priynanje je Ljiljana Erić Simjanović uručio pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsednik organizacionog odbora festivala Andrija Mladenović.

Udovica kompozitora kazala je da je Simjanović jako voleo kratke i animirane filmove.

„Gledali smo zajedno te filmove za koje je pisao muziku i ovu nagradu pomalo doživljavam kao zajedničku“, kazala je Ljiljana Erić Simjanović.

Mladenović je otvarajući festival izrazio zadovoljstvo jer se kao društvo polako vraćamo normalnom životu.

„Iza nas je teška godna koju bi smo najradije želeli da zaboravimo. napustio nas je veliki broj dragih ljudi. Virus nas je vratio vrednostima koje smop zaboravili. Nadam se da je ovo poslednje izdanje festivala koje otvaramo u aprilu i da ćemo se vratiti uobičajnom terminu sledeće godine“, kazao je Mladenović.

Na svečanom otvaranju prikazani su žurnali „Filmskih novosti“ o važnim trenucima iz istorije Martovskog festivala, animirani film „Kad oružje govori“ Borislava Šajtinca, čija je svetska premijera bila planirana za otvaranje 67. festivalskog izdanjać.

Prikayani su i kratki igrani „Nimic“ slavnog grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa, koji govori o susretu čeliste sa nepoznatom ženom u metrou, a imaće neočekivane i dalekosežne posledice po njegov život, te prvi iz međunarodnog takmičarskog programa – kratki igrani crnogorski film „Duga“ Aleksandra Vujovića, koji će biti i gost ukoliko to dopuste okolnosti pandemije.

Emitovan je i kratki omaž o stavralaštvu Zorana Simjanovića.

U selekcionoj komisiji radili su, kao i prošle godine, Milan Nikodijević, Vladimir Šojat, Nikola Majdak mlađi i Dragana Latinović.

Predsednik žirija biće Želimir Žilnik, a članovi Vera Vlajić, Dimitris Kerkinos (Grčka), Igor Bezinović (Hrvatska) i Radoslav T. Stanišić (Crna Gora), koji će filmove gledati uživo ili onlajn – u zavisnosti od situacije.

Publika će imati prilike da vidi pobednika festivala IDFA – kubanski dokumentarac „Šapatom“ (2019) koji su radile dve prijateljice iz kubanske dijaspore Hajdi Hasan i Patricija Perez Fernandez, kao i pobednika ZagrebDoxa – hrvatski dokumentarac „Nun of Your Busineš“ Ivane Marinić Kragić o dve zaljubljene opatice.

Tu je i poslastica za ljubitelje Džejmsa Bonda, dokumentarac Karstena Panica „Samo za naše oči: Džon Glen“ o reditelju pet filmova o tajnom agentu 007.

Najavljen je i dokumentarac „Zaceli me“ Danijele Štajnfeld o seksualnom nasilju, koji je, kako je rekao Dabić, prijavljen i selektovan pre najnovijih događaja.

Film „Zaceli me“ imao je domaću premijeru prošlog leta na 27. Festivalu evropskog filma Palić, a Danijela Štajnfeld, koja živi i radi u SAD, optužila je nedavno kolegu Branislava Lečića za silovanje.

Uz kompletnu prošlogodišnju takmičarsku selekciju sa 54 filma, te 42 filma odabrana na novom konkursu, publika će imati priliku da vidi i revijalni deo programa.

Nagrade će biti dodeljene posebno za 67. i za 68. izdanje Martovskog festivala

Novina je da se vraća Gran pri za najbolji film u svim kategorijama, a zadržane su pojedinačne nagrade za najbolji film u nacionalnim takmičarskim kategorijama – dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film, kao i u međunarodnoj takmičarskoj selekciji u kategoriji kratki igrani film.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.