U trendu

Ovaj lek pomaže u lečenju koronavirusa!

Naučnici su pokrenuli ispitivanje da bi utvrdili da li može lek ibuprofen da pomogne hospitalizovanim pacijentima sa koronavirusom. Za razliku od ranijih verovanja, oni smatraju da ovaj lek može da bude od velike pomoći.

Tim iz jedne londonske bolnice i Kings koledža veruju da ovaj lek, koji je dobar i za bolove, može pomoći i pacijentima koji su zaraženi koronavirusom u lečenju disajnih problema.

Istraživači se nadaju da ovaj jeftini tretman može držati pacijente podalje od respiratora.

Prilikom ispitivanja se koristi specijalna formula umesto tableta koje ljudi inače kupuju. A studija koja je urađena na životinjama govori da ovaj tretman može da pomogne kod komplikacija usled zaraženosti koronavirusom, piše Klix.ba.

Profesor Mitul Mehta je jedan od istraživača u timu sa Kraljevskog koledža u Londonu i rekao je da istraživanje mora biti urađeno kako bi imali dokaze za ono što očekuju da se desi kada uzimate ibuprofen.

Ranije je postojala zabrinutost da bi ibuprofen mogao biti štetan za ljude koji su zaraženi koronavirusom, francuski ministar zdravlja Oliver Veran je stanovnicima čak savetovao da radije koriste paracetamol u borbi protiv upala.

Medicinska komisija ubrzo je zaključila da su oba leka bezbedna za ljude sa simptomima virusa i da oba mogu oboriti povišenu temeraturu i ukloniti simptome gripe.

Za one sa srednje jakim simptomima koronavirusa doktori i dalje savetuju da radije uzimaju paracetamol jer ima manje mogućnosti od nuspojava nego ibuprofen, a ukoliko imate stomačni čir ne bi trebalo da uzimati ibuprofen uopšte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.