U trendu

Pad cena nafte zadao udarac i Moskovskoj berzi

MOSKVA – Glavni indeks Moskovske berze MOEX potonuo je jutros za 10 procenata na 2.463,30 poena nakon što je zvono oglasilo početak trgovanja u 10:00 sati po lokalnom vremenu, pokazuju podaci sa berze.

Dolarski RTS indeks je pao za 9,86 procenata na 1.133,94 boda, prenosi Raša tudej.

Ruska berza je u ponedeljak bila zatvorena zbog državnog praznika ali je danas „uhvatila korak“ sa globalnim tržištima, koja su juče zabeležila katastrofalne gubitke, najgore od finansijske krize 2008. usled pada cena nafte tokom vikenda.

Ruska rublja se blago oporavila posle kolapsa prema dolaru u ponedeljak od skoro osam procenata i trenutno se trguje na nivou od 72,2 rublje za dolar i za 81,38 rubalja za jedan evro.

Rapidnu deprecijaciju rublje izazvao je pad globalnih cena nafte. Budžet ruske države je u znatnoj meri zavisan od cena „crnog zlata“.

Cene nafte su se stropoštale tokom vikenda nakon nesuglasica između Rusije i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) oko predloga za dodatno smanjenje proizvodnje radi podrške globalnim cenama tog energenta koje su od izbijanja epidemije koronavirusa na silaznoj putanji usled pada tražnje. Moskva je odbila taj predlog OPEK-a.

Nafta je danas ojačala za 7,0 posto posle najvećeg jednodnevnog pada u gotovo 30 godina, jer investitori razmatraju mogućnost ekonomskih podsticaja.

Cena severnomorske nafte „brent“ porasla je na 36,87 dolara za barel, dok se američka WTI nafta trguje za 33,28 dolara po barelu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.