Papa za 84. rodjendan tražio vakcinu protiv korone za najsiromašnije

Papa Franja koji diskretno danas slav 84. rodjendan ponovo je apelovao na zemlje da garantuju „najsiromašnijima“ pristup vakcini protiv korona virusa.

„Ponavljam moj apel političkim zvaničnicima i privatnom sektoru da usvoje odgovarajuće mere da garantuju vakcine protiv kovida 19 i neophodnu tehnologiju da se pomogne bolesnima i svima koji su siromašniji i osetljiviji“, napisao je on u govoru pripremljenom za 1. januar, Dan mira, koji je danas obelodanjen.

Poglavar Rimokatoličke crkve koji je izabrao da ove godine brani „kulturu brige o drugima“ izrazio je žaljenje zbog „raznih oblika nacionalizma, rasizma, ksenofobije,  ratova i sukoba koji šire smrt i razaranje“, ocenivši da „nažalost oni dobijaju novi zalet“.

Rekao je da se treba podsetiti na poštovanje humanitarnog prava posebno u trenutku kada se ratovi i sukobi smenjuju bez prekida.

„Nažalost mnogi regioni i zajednice više se ne sećaju vremena kada su živeli u miru i bezbednosti“, i glad se ukorenila tamo gde je nekad bila nepoznata.

Papa je predložio da se sva sredstva namenjena za vojne troškove stave u svetski fond za konačno iskorenjenje gladi i za razvoj najsiromašnijih zemalja.

Na rodjendan koji je „obeležen vrlo jednostavno“, prema njegovom portparolu, papa Franja je poslao četiri respiratora Venecueli.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.