U trendu

Plenković i Bler u Zagrebu o svetskim krizama i ekonomiji

Hrvatski premijer Andrej Plenković i bivši britanski premijer Toni Bler razgovarali su danas u Zagrebu o najvećim svetskim krizama, avganistanskoj i zdravstvenoj izazvanoj korona virusom, kao i o obnovi od zemljotresa koji su pogodili Hrvatsku.

Plenković i Bler, predsednik Izvršnog odbora Instituta za globalne promene, „razmenili su mišljenja o globalnim prilikama, položaju Hrvatske u Evropi i svetu, situaciji u Avganistanu i bezbednosnim izazovima, globalnoj borbi protiv korona virusa“, saopštila je Vlada Hrvatske.

Oni su razgovarali i o planovima Hrvatske za ekonomski oporavak od pandemije i za obnovu područja stradalih u zemljotresu, prenosi Hina.

Plenković je obavestio Blera o merama koje je Vlada preduzela za očuvanje radnih mesta i likvidnost preduzeća, kao i o planiranim ključnim reformama i investicijama.

Naveo je da su hrvatski spoljnopolitički prioriteti članstvo u Šengen zoni 2022. i Evrozoni 2023. godine, čime bi Hrvatska postala deo najtešnjeg procesa evropske integracije.

Bler je, kako se navodi, predstavio rad Instituta za globalne promene koji vladama brojnih zemalja prenosi iskustva u sprovodjenju reformi u raznim oblastima.

Bivši britanski premijer će sutra biti jedan od uvodnih predavača na godišnjoj Konferenciji ambasadora, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Hrvatske, na kojoj će učestvovati i Plenković, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.