U trendu

Počelo sudjenje kapetanu zbog sudara brodova u Budimpešti

U Madjarskoj je danas počelo sudjenje ukrajinskom kapetanu broda za rečna krstarenja zbog sudara s malim turističkim brodom na Dunavu kod Budimpešte u maju prošle godine, kada je poginulo 27 ljudi.

U Budimpešti je 29. maja 2019. turistički brod za razgledanje dugačak 26 metara, s 33 turista iz Južne Koreje i dva madjarska člana posade, potonuo za samo sedam sekundi posle sudara s velikim rečnim brodom za krstarenje „Viking Sigin“ kojim je upravljao ukrajinski kapetan.

Posle sudara u centru Budimpešte, na Dunavu, ispred zgrade Parlamenta Madjarske, samo sedam osoba je spaseno.

Tela 27 davljenika su nadjena narednih nedelja, a jedna južnokorejska turistkinja se i dalje vodi kao nestala.

Kapetan, Ukrajinac, Jurij Čaplinski, optužen je za kriminalni nehat na javnom pomorskom putu koji je doveo do masovne katastrofe i u 35 tačaka za nepružanje pomoći.

Čaplinski koji je negirao odgovornost za sudar, odbio je ponudu tužilaštva za nagodbu prema kojoj je trebalo da dobije devet godina zatvora i devetogodišnju zabranu upravljanja brodovima, ako bi prihvatio optužbe i odustao od prava na sudjenje.

Tužioci su naveli da 64-godišnji kapetan, dok je upravljao brodom „Viking Sigyn“, „nije obraćao pažnju na svoje dužnosti“ najmanje pet minuta, kada se njegov brod sudario s mnogo manjim turističkim brodom koji je odmah potonuo.

On, kako se navodi, nije primetio koliko su se dva broda opasno približila i nije uspeo da uspori i da udalji svoj brod na vreme. Takodje mu se stavlja na teret što nije pritekao u pomoć nastradalima.

Tužioci su naveli da je on primetio da se dogodio sudar samo zbog trzaja broda izazvanog udarom i zbog uzvika nekih od putnika na njegovom brodu.

Advokat Čaplinskog, Gabor Tot je pročitao dug spisak svedoka odbrane, uključujući neke koji će, kako on tvrdi, dati izjavu suprotnu tvrdnji tužilaštva da kapetan nije brzo naredio svojoj posadi da počne spasavanje ljudi sa udarenog broda.

Čaplinski radi na brodovima na Dunavu od 1975. godine, kapetan broda je od 1988. i  od 2000. godine radi za kompaniju „Viking“ čije sedište je u Švajdarskoj.

Novinarima je ulazak u sudnicu bio dozvoljen na nekoliko minuta, a zatim ih je sudija zamolio da prate sudjenje iz odvojene sale zbog brige o koronavirusu.

Sudjenje kapetanju se nastavlja 30. aprila.

Po Krivičnom zakonu Madjarske, kapetan može biti osudjen na dve do 11 godina zatvora.

Porodice nastradalih južnokorejskih turista ne prisustvuju sudjenju zbog epidemije koronavirusa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.