U trendu

Političari protiv stručnjaka

RIM U Italiji 221 osoba je preminula od zaraze kovidom19, a malo više od 11 hiljada novozaraženih je otkriveno testiranjem u jednom danu, pise agencija Ansa.

Od početka pandemije ukupno 93 057 je žrtava korona virusa.
Poslednjih sedmica u Italiji se širi engleski soj viriusa, koji je već otkriven kod 18 do 20 odsto testiranih.

Direktor Visokog instituta za zdravstvo Silvijo Brusafero je na konferenciji za novinare upozorio da bi engleski soj mogao u narednih nekoliko sedmica postati dominantan, s obzirom da se veoma brzo širi.

Na osnovu tog podatka ministar za zdravstvo Roberto Speranca doneo je odluku da se ne otvore skijaški centri, koji su prema ranije važećoj odluci vlade trebali danas da prime prve goste.

Odluku oštro osudzuju političari, pre svega iz stranaka desnog centra kao “Liga”, i “Frateli d’Italija”, ali i stranke Matea Rencija “Italija Viva”, čiji istaknuti član Etore Rosato u odluci da se skijaški centri ne otvore vidi “produžetak politike predhodne vlade”.

Ministar Speranza je ukazao da su slične odluke već na snazi u Francuskoj, Nemačkoj i Engleškoj, upravo zbog brzog širenja engleskog soja virusa.

Savetnik ministra za zdravstvo Valter Ričardi otišaao je i korak dalje, i izjavio da je neophodno uvesti kanartin od nekoliko sedmica, na celoj teritoriji države da bi se predupredilo širenje engleskoj soja virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.