U trendu

Predsednik Filipina najavio hapsenje nevakcinisanih

MANILA – Filipinski predsednik Rodrigo Duterte izjavio je danas da će nevakcinisani građani biti uhapšeni ukoliko ne budu poštovali mere obavezne izolacije.

„Ako osoba ne poštuje meru obavezne izolacije, ako izađe iz svoje kuće i obiđe zajednicu, biće obuzdana. Policija ima ovlašćenje da hapsi neposlušne osobe“, rekao je Duterte u televizijskom obraćanju, prenosi agencija Rojters.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su dnevne infekcije korona virusom na Filipinima danas dostigle najviše nivoe sa 17.220 slučajeva.

„Odgovoran sam za bezbednost i dobrobit svakog građanina Filipina“, poručio je Duterte i dodao da svako ko ne odobrava njegovu politiku može da podnesu tužbu protiv njega.

Prema podacima sa kraja prošle godine, 49,8 miliona ljudi je upotpunosti vakcinisano, ili 45 odsto njih od 110 miliona stanovnika.

S obzirom da zemlja beleži sve veći broj slučajeva zaraze korona virusom, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi mogli ponovo da izvrše pritisak na zdravstvene sisteme.

Na Filipinima je do sada potvrđeno 43 slučaja omikron soja korona virusa, što je navelo vladu da ranije ove nedelje pooštri mere ograničenja, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar