U trendu

Predsednik Kine posetio epicentar epidemije

Kineski predsednik posetio je u utorak epicentar globalne zaraze novim koronavirusom, grad Vuhan, prvi put od početka epidemije, dok se delovi njegove zemlje vraćaju u normalu, što je znak smanjenja opasnosti koju bolest predstavlja u Kini iako se širi Zapadom.

Svetska zdravstvena organizacija kaže da se ljudi sa blagim oblikom bolesti oporavljaju za oko dve nedelje, dok oporavak teških slučajeva može da traje tri do šest nedelja.

U Kini, gde se epidemija pojavila u decembru, oporavilo se gotovo tri četvrtine od više od 80.000 pacijenata.

Putovanje predsednika Sija Djinpinga u Vuhan došlo je pošto je njegova zemlja u utorak imala samo 19 novih slučajeva virusa.

Zvanična novinska agencija Sinhua rekla je da je Si posetio hitno izgradjenu bolnicu, razgovarao s pacijentima i ohrabrio osoblje da „učvrsti veru u poraz epidemije“.

Potom je posetio stanovnike Vuhana pod karantinom, prenosi Sinhua.

Poseta se smatra pokušajem jačanja poverenja u rukovodjenje vladajuće Komunističke partije krizom. Si je bio odsutan iz javnosti prvih dana izbijanja bolesti, a uzbuna je data tek krajem januara. Vuhan i obližnji gradovi od tada su pod blokadom radi suzbijanja širenja virusa.

Jing Jong, partijski sekretar pokrajine Hubei u kojoj je Vuhan, rekao je lokalnim zvaničnicima da se pripreme za obnavljanje poslovanja i proizvodnje, i bezbedno i uredno kretanje gradjana, saopštila je Vlada Hubeja.

Već ima znakova da blokada popušta. Uprava Djingžua, grada u Hubeju, naredila je ponovno otvaranje puteva i ulaza u sela u područjima niskog rizika kako bi se obnovila poljoprivredna proizvodnja.

Vlada Hubeja saopštila je u utorak da uvodi sistem zasnovan na aplikacijama za „pametne telefone“ koje će ljudima koji se smatraju zdravima i nisu izloženi riziku, dati „zeleni kod“ s kojim će moći da slobodno putuju zasad samo unutar te provincije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.