U trendu

Premijer Rusije doneo sanitarni materijal kaludjerima na Svetoj Gori

Ruski premijer Mihail Mišustin je ove nedelje kaludjerima na Svetoj Gori doneo iz Rusije maske, deterdžente, dezinfekciona sredstva i drugu ličnu zaštitnu opremu, objavljeno je danas u Atini.

U privatnoj poseti, Mišustin je na Svetu Goru ušao u četvrtak i boravio dve noći u manastiru Filotej, a posetio je i manastir Agios Pantelejmon.

Ruski premijer i njegova supruga prethodno su posetili manastir Filoteos, na Tasosu, preneli su mediji.

Pre nedelju dana je u Grčkoj bilo objavljeno da je desetak slučajeva zaraze korona virusom otkriveno u manastirima i isposnicama na Svetoj Gori, te je tamo došla grupa stručnjaka Organizacije Grčke za javno zdravlje.

Tada je osam slučajeva zaraze potvrđeno u Manastiru Agios Pavlos, odakle je jedan monah u kritičnom stanju prenet u bolnicu u Solunu, a po jedan slučaj bio je u manastirima Hilandar i Lakoskiti.

Atinski list „Katimerini“ je pisao da su, zbog prirode svetogorskog društva, mere sanitarne zaštite nedovoljne ili nisu adekvatno sprovedene.

Uz to, iako je uprava – Sveta zajednica, bila na neko vreme zatvorila vrata Svete Gore za hodočasnike, mere su popustile, kao i u svetovnom društvu Grčke, i krajem leta su manastiri ponovo primili posetioce, uz jednokratnu kontrolu telesne temperature, dok su monasi neometano svakodnevno ulazili i izlazili sa Svete Gore.

Maske je na Svetoj Gori nosilo svetovno osoblje, ali gotovo nijedan monah, objavio je „Katimerini“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.