U trendu

Preminuo glumac Milan Lane Gutović

BEOGRAD – Poznati srpski televizijski, pozorišni i filmski glumac Milan Lane Gutović, preminuo je danas u 76. godini na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, posle kraće i teške bolesti, rečeno je Tanjug u Narodnom pozorištu.

Gutović je rođen na Umci, prigradskom naselju Beograda, a akademiju za pozorište, film, radio i televiziju završio je 1967. godine.

Filmsku karijeru započeo je 1968. godine u filmu “Bekstva“ Radoša Novakovića, a potom veće sporedne i epizodne uloge ostvaruje u nekoliko filmova poput „SB zatvara krug“ i „Povratak otpisanih“.

Prvu glavnu ulogu igra u filmu “Drugarčine“ (1979) reditelja Miće Miloševića, koji ga je angažovao i za ostvarenje “Laf u srcu“ (1981), gde se epizodno pojavio kao Srećko Šojić – lik koji mu je doneo najveću slavu i kojeg je potom tumačio u filmu “Tesna koža“.

Osim toga, veće i glavne uloge ostvaruje i u filmovima “Erogena zona“, “Debeli i mršavi“, “Crna Marija“, “Majstor i Šampita“, “Špijun na štiklama“, “Uslovna sloboda“ i “Sedam i po“.

Prvu veću ulogu na televiziji ostvaruje 1971. godine u seriji “Diplomci“, a popularnost stiče kao Đankarlo Maroti u “Boljem životu“ i Dragoslav u “Otvorenim vratima“.

Najveću slavu donela mu je uloga Šojića u seriji “Bela lađa“ (2006-2011).

Kao pozorišni glumac igrao je u predstavama “Protekcija”, “Kad su cvetale tikve”, “Buba u uhu”, “Ruženje naroda u dva dela“, “Za kim zvono zvoni”, “Pučina”, „Kolubarska bitka”, i mnogim drugim, a neke od tih uloga donele su mu brojne nagrade i priznanja.

Godine 2006. postao je Prvak Narodnog pozorišta.

Poslednje dve decenije igrao je svoj “Kabare”, sa kojim je gostovao širom sveta.

Vratio se u Jugoslovensko dramsko pozorište gde je od 2020. godine imao ulogu u predstavi “Putujuće pozorište Šopalović”.

Tokom bogate glumačke karijere nagrađen je mnogim prestižnim priznanjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.