Pri restauraciji otkriveni novi detalji na skulpturi Mikelandjelove Bogorodice

Restauracija jedne od Mikelandjelovih skulpture Bogorodice i Hrista otkrila je ranije nepoznate detalje uključujući tragove umetnikovih alatki koji su bili skriveni pod stotinama godina starim naslagama prašine i voska. 

Muzej Opere Duomo u Firenci saopštio je danas da je čišćenje Pijete Bandini koje je počelo prošle godine ali je prekinuto zbog pandemije korona virusa, nastavljeno i da je javnost sada pozvana u malim grupama da posmatra restauratore kako rade.

Čišćenje skulpture, prvo do sada koliko se zna, je mukotrpno, restauratori koriste komadiće vate umočene u dejonizovanu vruću vodu da skinu akumuliranu prljavštinu iz udubljenja u ogromnom komadu karara mermera.

Mikelandjelo Buonaroti je isklesao Pijetu Bandini izmedju 1547. i 1555, kada je imao skoro 80 godina. To je treća poznata Pijeta tog renesansnog umetnika. Ranije delo je u Vatikanu blizu ulaza u Baziliku Svetog Petra a kasnija verzija, poznata kao Pijeta Rondanini nalazi se u muzeju u Milanu.

Musej u Firenci je naveo da za razliku od dve prethodne Bogorodice gde Hristovo telo pridržava samo njegova majka, figura Hrista u Pijeti Bandini takodje pridržava Marija Magdalena i biblijski lik Nikodemus, čije lice je autoportret samog Mikelandjela.

Mikelandjelo je nameravao da se skupltura postavi u kapeli u Rimu blizu mesta gde je zamišljao da će mu biti grob. Ali muzej je naveo da je on na kraju odustao od tog dela i pokušao da ga uništi pre nego što ga je poklonio slugi koji je dao da se popravi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.