U trendu

Protest indonežanskih muslimana ispred američke ambasade

DŽAKARTA – Više od hiljadu muslimana okupilo se danas ispred američke ambasade u glavnom gradu Indonezije kako bi osudili američku podršku Izraelu i zatražili okončanje izraelskih vazdušnih napada u Pojasu Gaze.

Kako navodi AP, demonstranti su molitve iz nekoliko džamija odšetali do velike ulice ispred ambasade, koja je bila pod jakom policijskom stražom, a usput su zaustavili saobraćaj uzvikujući „Alahu Akbar“ i „Spasi Palestince“.

Vlasti su sa zvučnika upozorile su demonstrante da zadrže socijalno distanciranje tokom demonstracija, koje su organizovale Islamska studentska asocijacija i nekoliko drugih grupa, kako bi sprečile širenje korona virusa.

Više od 3.000 policajaca, mnogi u hazmat odelima, bilo je raspoređeno da štite ambasadu i obližnju predsedničku palatu i misiju Ujedinjenih nacija.

Indonezija, država sa većinskim muslimanskim stanovništvom na svetu, nema zvanične diplomatske odnose sa Izraelom i u toj zemlji nema izraelske ambasade, a odavno važi za jednu od snažnih podrški Palestincima.

Mediji prenose da su danas slični protesti održani u najmanje 10 glavnih i ostalih gradova širom Indonezije.

Izrael i islamska grupa Hamas dogovorili su se o prekidu vatre koji je stupio na snagu u petak, zaustavivši 11-dnevni rat koji je prouzrokovao silna razaranja u pojasu Gaze i zaustavio život u većem delu Izraela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.