Prva država koja će dozvoliti ulazak turistima vakcinisanim protiv korone

Odlukama koje su doneli krajem januara Sejšeli su postali prva ostrvska država koja će dozvoliti ulazak svim turistima koji su primili vakcinu protiv koronavirusa.

Pored odluke da dozvoli ulazak turistima koji su primili vakcinu protiv koronavirusa, vlasti ove zemlje takođe razmišljaju o tome da već sredinom marta dozvole ulazak svim zainteresovanim turistima koji imaju negativne testove na koronavirus, bili oni vakcinisani ili nevakcinisani.

Odluka vlasti ove države temelji se na pretpostavci da će Sejšeli do polovine marta vakcinisati gotovo 75 odsto populacije, što će prema njihovim pokazateljima biti dovoljno da se ostvari tzv. „imunitet krda“.

Do sada, osim nabavke iz vlastitih sredstava, Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija donirali su Sejšelima po 50.000 vakcina kompanije Sinofarm.

Država je ovoga meseca počela program vakcinacije, a među prvima koji su primili vakcine su zdravstveni radnici, novinari i politički lideri, uključujući i predsednika.

Kada je reč o vakcinisanim putnicima, vlasti Sejšela donele su pravilnik po kojem sve osobe koje su primile vakcine protiv koronavirusa moraju da pokažu dokaz da su primile obe doze vakcina najmanje dve nedelje pre putovanja.

„Putnici moraju pokazati ‘autentičan sertifikat’ jedne od četiri vakcine koje su trenutno na tržištu. Vakcinisani putnici takođe moraju boraviti u hotelima i pansionima koji su sertifikovani za tzv. putnike ‘kategorije 1’, a Sejšeli trenutno raspolažu sa 532 takva objekta“, saopšteno je iz Turističke zajednice Sejšela.

S druge strane, za osobe koje još nisu vakcinisane, ali bi želele da posete ovu turističku destinaciju, vlasti Sejšela su takođe pripremile pravilnik. Naime, vlasti ove zemlje dozvoliće ulazak nevakcinisanim osobama pod uslovom da dolaze privatnim letovima ili su na listi 48 zemalja za koje je procenjeno da spadaju u manje rizične kada je reč o širenju koronavirusa, navodi Kliks.

Pored toga, turisti koji nisu primili vakcinu i dalje će morati uz sebe da imaju negativan PCR test prilikom ulaska kao potvrdu da nisu zaraženi koronavirusom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.