Prvi slučaj obolelog od novog virusa u Japanu

TOKIO – Japan je potvrdio na svojoj teritoriji prvi slučaj zaraze novootkrivenim koronavirusom od kojeg je stradala jedna osoba, a najmanje još 40 je teško obolelo u Kini.

Muškarac u tridesetim godinama iz prefekture Kanagava, pored Tokija, bio je pozitivan na testiranje, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Japana.

Taj muškarac je bio u kineskom gradu Vuhan, gde je došlo do izbijanja pneumonije za koju se veruje da je uzrokovana novom vrstom koronavirusa, prenosi Rojters.

Američki Stejt Department izdao je zdravstveno upozorenje o putovanju u region Vuhan, apelujući na građane koji putuju tamo da izbegavaju kontakt sa životinjama ili životinjskim proizvodima.

Tajlandske zdravstvene vlasti saopštile su da pojacavaju nadzor putnika koji pristižu na aerodrome uoči kineske Nove godine kada se očekuje 800.000 kineskih turista.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da se novi virus može proširiti i upozorila je bolnice širom sveta, dok stručnjaci za zarazne bolesti smatraju da je vest o prvom zabeleženom pacijentu u Japanu „izuzetno zabrinjavajuća“ i da je moguće da ima više neprijavljenih slučajeva zbog blagih simptoma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.