U trendu

Rekorderka: U 113. godini pobedila koronavirus

Marija Branas, najstarija Katalonka koja već 20 godina živi u Domu za penzionere u Olotu na istoku Španije, prebolela je koronavirus i postala najstarija osoba na svetu koja je pobedila kovid-19.

ABC piše da je 113-godišnja Marija imala sreću što je preležala virus jer je u samo jednom danu u istom Domu penzionera od posledica korone preminulo 17 štićenika i dodaje da je nova životna pobeda dovela na vrh liste “superseniora“ koji su pobedili kovid-19.

Na toj listi je u vrhu do sada bilo ime 107-godišnje Holanđanke Kornelije Ras.

Branas je rođena 4. marta 1907. i kao dete je prebolela špansku groznicu, jednu od najvećih pandemija koja je svetom harala od 1918. do 1920. godine.

U intervjuu za španske medije starica je rekla da još uvek oseća manje zdravstvene poteškoće, ali da je dobro nakon što je u aprilu otkriveno da je pozitivna na koronavirus.

„Zahvaljujem svim zdravstvenim radnicima koji su pomogli mojem oporavku. Svojski su se trudili“, rekla je Branas.

ABC piše da je Marija rođena u San Francisku, gde je njen otac radio kao novinar, zbog čega su se kasnije preselili u Španiju.

Godine 1931. udala se za lekara s kojim je imala troje djece. Danas ima 11 unuka i 13 praunuka. Članovi porodice Mariju su poslednji put su posetili na njen rođendan u martu, i kažu da se raduju što će uskoro moći ponovo da je posete.

Udruženje Gerontology Research Group tvrdi da je Branas najstarija osoba na svetu koja je uspela da pobedi kovid-19.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.