Rot: EU na Zapadnom Balkanu „puca sebi u nogu“

BRISEL – Ako Evropska unija ostavi vakuum na Zapadnom Balkanu, u taj vakuum će iz geostrateških razloga uleteti druge sile koje ne dele demokratske vrednosti EU, ocenio je državni sekretar za Evropu u ministarstvu spoljnih poslova Nemačke, Mihael Rot.

Dodaje da ako EU ne održi reč i zbog toga ojačaju nacionalističke i populističke snage u regionu, onda će to imati posledice po bezbednost i stabilnost EU.

„Pucamo sebi u nogu. Svako dalje oklevanje EU shvatiće se kao slabost u svetu u kojem jačaju autoritarni a demokratija se sve više potiskuje“, rekao je Rot.

Handelsblat napominje da se sile poput Rusije, Kine i Turske interesuju za region, a da u Briselu i Berlinu strahuju da bi politički i ekonomski interesi sila izvan EU mogli još više da uspore ionako dug put do veće vladavine prava, demokratije i prekogranične saradnje.

Rot ne krije da je razočaran što tokom nemačkog predsedavanja EU nije bilo pomaka u evrointegracijama na Zapadnom Balkanu.

„Hitno nam trebaju pozitivni signali za Zapadni Balkan. U igri nije ništa manje do naša verodostojnost“, rekao je Rot i dodao: „Moramo da se aktiviramo. Jer mir, regionalna stabilnost na Zapadnom Balkanu su od ključnog strateškog značaja za celu Evropu i za neposredno susedstvo“,

Uveren je da će EU tokom predsedavanja Portugalije u prvoj polovini godine napraviti nove korake i konačno održati prve međuvladine konferencije sa Severnom Makedonijom i Albanijom koje su više puta odlagane.

„Portugalija je svesna značaja Balkana za stabilnost cele Evrope. Verujem da će Portugalija unaprediti proces pristupanja“, rekao je Rot.

Nemački političar smatra i da mladi napuštaju region jer ne vide perspektivu ocenjujući da je to tragedija za balkanske zemlje kojima, dodaje, već danas fale lekari, medicinske sestre, stručnjaci i inženjeri.

Podseća da je EU pomogla balkanskim zemljama sa 3,3 milijarde evra u borbi protiv pandemije korona virusa, kao i da je najavljen investicioni paket vredan devet milijardi evra. Takođe, kad je reč o vakcinama Zapadni Balkan može da se osloni na evropsku solidarnost, kaže Rot.

Ipak, ta velika solidarnost i podrška Evropske unije nisu uvek primećeni.

„EU mora da bude prisutnija u emocitivnoj percepciji ljudi i to ne zato da bismo sebe tapšali po ramenu. Konačno, Evropa mora da se sama nametne u sistemskoj konkurenciji sa autoritarnim silama koje će se u protivnom usidriti usred Evrope“, zaključio je Rot.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.