U trendu

RUS:Devizne i zlatne rezerve uvećane tri mlrd $ za 7 dana

MOSKVA – Ruska međunarodne rezerve nastavile su rast dostigavši 583,7 milijardi dolara zaključno sa 16. aprilom, pokazuju najnoviji podaci Centralne banke Rusije.

Ove rezerve su uvećane za 3,2 milijarde dolara, ili za 0,6 posto u odnosu na prethodnu nedelju, kao rezultat „pozitivne revalorizacije deviznog kursa i kupovine deviza u okviru fiskalnih propisa“, prenosi Raša tudej (RT) pozivajući se na saopštenje centralne banke.

Međunarodne rezerve su visoko likvidna devizna imovina koja se sastoji od zaliha monetarnog zlata, stranog efektivnog novca i Specijalnih prava vučenja (SDR), a koja je na raspolaganju Centralnoj banci Rusije i vladi.

Ove rezerve Rusije nadmašuju ciljani nivo od 500 milijardi dolara, koji je centralna banka postavila u junu 2019. godine, i od tada se drže iznad tog praga.

Prošle godine, ruske međunarodne rezerve su povećane za preko 40 milijardi dolara uprkos uticaju pandemije korona virusa na ekonomiju zemlje, koja je primorala vladu da poveća potrošnju za podršku preduzećima i domaćinstvima, dodaje RT.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.