U trendu

SAD potvrdile prvi slučaj Omikron soja u Kaliforniji

VAŠINGTON – SAD su identifikovale svoj prvi slučaj novog omikron soja korona virusa u Kaliforniji, saopštieno je danas iz američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Američka zdravstvena agencija saopštila je da je nova varijanta potvrđena kod putnice koja se vratila iz Južne Afrike i koja je vakcinisana sa dve doze vakcine, prenosi Rojters.

Ova osoba se vratila iz Južne Afrike 22. novembra, a sedam dana kasnije otkriveno je da je pozitivna, rekao je vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči.

On je potvrdio da je osoba u potpunosti vakcinisana protiv kovida 19, ali da nije primila treću vakcinu, da ima blage simptome i da je u karantinu.

Već danima američki zdravstveni zvaničnici upozoravaju da je nova varijanta, prvi put otkrivena u Južnoj Africi i potvrđena 25. novembra, verovatno već prisutna u SAD, nakon što su desetine drugih zemalja takođe otkrile njeno prisustvo.

Omikron, koji je Svetska zdravstvena organizacija nazvala „zabrinjavajućom varijantom”, trenutno se proučava kako bi se videlo da li je ovaj soj zarazniji, ili izaziva teži oblik bolesti od drugih varijanti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar