U trendu

SAD ukidaju restrikcije za putnike iz osam zemalja

VAŠINGTON – SAD će 31. decembra ukinuti putne restrikcije za osam zemalja u južnoj Africi, saopšteno je danas iz Bele kuće.

Mere su bile uvedene da bi se sprečilo širenje omikron varijante korona virusa.

Prema zabrani koja je uvedena 29. novembra, zabranjen je ulazak u zemlju skoro svim neameričkim državljanima koji su nedavno posetili Južnoafričku Republiku, Bocvanu, Zimbabve, Namibiju, Lesoto, Esvatini, Mozambik i Malavi, preneo je AP.

Portparol Bele kuće Kevin Munjos napisao je na Tviteru da je odluka doneta na preporuku Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Kako je dodao, privremena zabrana je naučnicima pružila vreme neophodno da prouče novu varijantu, i zaključe da su postojeće vakcine efikasne u ublažavanju efekata virusa.

Omikron se ubrzano širi po SAD, i među vakcinisanima, iako veliku većinu hospitalizovanih pacijenata sa komplikacijama zbog virusa čine nevakcinisani, prenosi Glas Amerike.

„Restrikcije su nam dale vreme da bolje razumemo omikron i znamo da su naše postojeće vakcine delotvorne protiv omikrona, posebno kod onih koji su primili i buster“, napisao je Munjos na Tviteru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar